Právě je čtv zář 09, 2010 11:28 pm

Obsah fóra » Pěstování masožravých rostlin » Pěstování v bytě, skleníku a nebo venku; techniky pěstování

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Lepení vitríny
PříspěvekNapsal: pát led 29, 2010 11:21 am 
Administrátor

Zdravím,
můžete mi někdo poradit jak slepit vitrínu. Všude se píše, že je potřeba mezi lepenými skly minimálně 1mm vrstva silikonu aby byl spoj pevný. Bohužel jsem už nikde nenašel jak se to řeší prakticky.
Když na dno položím nějaké podpěry ( třeba špendlíky ) nanesu přes ně silikon a na to položím zadní stěnu, tak tam sice mezera bude ale když pak vytáhnu špendlíky sklo svou vahou pravděpodobně silikon vytlačí a spadne dolu, takže tam 1mm určitě nezůstane. Když tam ty špendlíky nechám déle, tak po vytáhnutí zůstanou dírky ( pokud je pak vůbec půjde vytáhnout )

Předmět příspěvku: Re: Lepení vitríny
PříspěvekNapsal: pát led 29, 2010 1:43 pm 

Nevím jestli vám poradím, já lepil vitrínu jen jednou, ale normálně jsem nanesl silikon na kraje skel. Množství tak akorát aby toho moc nevyteklo, nejde pak moc pryč ze skla. Skla dal k sobě a zajistil, aby se nehnuly než zatuhne silikon.. :D Milimetr, nemilimetr. On se tam silikon usadí sám a ten co se vytlačil ven, sem odřízl. Žádná věda a drží dodnes. :-)
Jen jsem měl problém s tím, že jsem použil starý silikon a byly v něm maličkaté drmůlky, tak to někde vytvořilo bublinky a nebo hrudky. Ale neni to žádná výstavní vitrína, tak mi to bylo fuk. Hlavně že těsní.
Jsem jen domácí kutil. :oops:

PříspěvekNapsal: pát led 29, 2010 2:26 pm 
Administrátor

Ano, vím, že to nikdo moc neřeší, ale přece jen ta moje vitrína bude větších rozměrů a včetně rostlin, substrátu, vody bude vážit odhadem kolem 300kg.Proto bych raději volil lepení podle toho jak doporučuje výrobce, aby mi voda časem nevytekla a byla zajištěná určitá pevnost spoje.

PříspěvekNapsal: pát led 29, 2010 5:02 pm 

Ahoj Miloši .Poměrně nový trend v lepení akvárek je dno oblepit z boku a to z důvodu že silikon má větší sílu v tahu než ve smyku.A nakonec abych mel sto pro jistotu jsem na dno ve všech spojích nanes silikon a vymázl prstem do výše plánované hladiny vody.Není to zrovna estetický ale praktycký.

PříspěvekNapsal: pon úno 15, 2010 8:44 am 

Já jsem to při lepení akvária řešil tak, že mezi slepované plochy skel jsem dal na každou stranu špendlík izolační páskou jsem zajistil skla proti posunutí a po zaschnutí silikonu jsem špendlíky vyndal a vzniklé otvory zalepil silikonem. Takto jsem lepil akvária do velikosti asi 600 litrů. Skla o síle až 12 mm po vytvrdnutí silikonu nikdy dírky svou vahou neucpala a musel jsem je zalepit jde to docela dobře. Hlavně lepené spoje řádně odmastit .

PříspěvekNapsal: čtv úno 18, 2010 8:44 am 

Ono ešte dosť záleží od kvality silikónu :wink: pozor na to

Obsah fóra » Pěstování masožravých rostlin » Pěstování v bytě, skleníku a nebo venku; techniky pěstování

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina